čtvrtek 28. listopadu 2013

JAK NA .. krásné, dlouhé a pevné nehty

Dneska vám povím něco málo o tom, jak mít krásné, dlouhé, pevné nehty. Je jen opravdu málo žen (dívek), které mají nádherné nehty bez péče, nám ostatním pomáhají různé olejíčky, tabletky apod. Ale kdo ví, co jim přesně chybí a jak se to projevuje? Ani já to nevěděla donedávna. Měla jsem hnusně krátké, lámavé a roztřepené nehty, které mi nechtěly narůst do délky, vždy se zlomily. Zhruba v polovině září jsem toho měla dost a řekla si STOP. Nyní po 2 měsících péče je mám konečně krásné podle mých představ.
Mé začátky byly krušné a nyní se mrkneme, jak vlastně mají vypadat zdravé nehty a jak vypadají, když jim něco chybí.

○○○○○○○○

NEHTY A VÝŽIVA

Zdravé nehty jsou hladké, měkké, lesklé a průsvitné (v barvě vaší kůže)

Nezdravé nehty mají hluboké rýhy, propadlinky, prasklinky, změnu barvy, pomalý růst způsobený nedostatečnou výživou nebo nadměrným kontaktem s chemickými látkami.

Pro zdravé nehty je nezbytné ...
  • dostatek vitamínu A (meruňky, papája, mango, meloun, vaječný žloutek, tuňák a losos)
  • dostatek zinku (ve většině ořechů, rybíz, fíky, losos)
  • dostatek vápníku (mléčné výrobky, brokolice, rozinky, pomeranče, kiwi)
  • dostatek vitamínu H = biotin (sušené fíky, vaječný žloutek)
 Co prozradí nehty o vaší stravě ...
  • zarudnutí v okolí kůžičky = špatný metabolismus esenciálních mastných kyselin
  • trhlinky a prasklinky = signalizují dehydrataci
  • bílé skvrny = nedostatek zinku a hořčíku ve stravě
  • záděry = nedostatek proteinu, kyseliny listové neboli vitamínu C
  • suché a lámavé nehty = nedostatek vitamínu A a vápníku
 ○○○○○○○○
CO POUŽÍVÁM JÁ

Za mé dlouhé nehtíky může pár produktů, které se poslední dva měsíce používám. Osobně mohu doporučit balzám na nehty od Saloosu (odvedl 90% práce díky zinku, při pravidelné používání zabraňuje záděrům a popraskání) a nyní po necelých 3 měsících si budu muset pořídit nové balení, ale nebojte se moc to nemizí, ale u nás doma ho používáme všechny a i na ruky, protože opravdu účinkuje! Tento zázrak má 19 ml. Již po měsíci jsem měla o 100% lepší nehty a další měsíc je akorát ještě zpevnil, je to moje "must-haves". Pro zmírnění bílých skvrnek poslední dobou používám hořčík. A poslední fotka bude s mými finálními nehty (foceno dneska)

Nehty byly ještě o chlup delší, ale teď jsem si je dvakrát za pilovávala. A několik rad na závěr... Já si své nehty zničila, protože jsem si vkuse dva roky lakovala nehty, hned po odlakování jsem si dávala nový. Nehty potřebují dýchat. V celé mé hojící se kúře jsem si NELAKOVALA NEHTY, po měsíci jsem to zkusila a poté se mi zlomily dva nehty, tak jsem toho nechala, teprve po 2 měsících a něco jsem je měla nalakované asi 4-5 dní, poté odlakovala a nechala vydechnout, samožrejmě pravidelně mazala saloosem i při laku. Dál nesmíte opomenout na odlakovač, ten je někdy větší zlo, než samotný lak. Doporučit vám můžu odlakovač od Orly, tato značka se snaží dělat laky na přírodní bázi a vypustila ty nejhorší chemikálie (toxické látky, toluen, formaldehyd a dibutylflatát) ano není to 100%! Některé škodící látky tam jsou, ale minimálně. O to stejné se pokouší i značka Sally Hansen, od které mám superzpěvňovací topcoat. A nezapomínejte, že dobrý podlak je základ, díky němu vám nejen lak vydrží i dlouho, ale i nebude škodit nehtíkům. Do některých věcí se holt vyplatí investovat, brzy budu zkoušet podkladový lak od Orly a napíšu srovnání.

Jako doplněk stravy vám mohu doporučit BIOSIL + (ale pro účinek si berte 2 tabletky denně), anebo komplex zinku a hořčíku pomáhá to na záděry a na křehké nehty). Ať už si na nehty koupíte balzám či nějaký olejíček, určitě je hydratujte -> potřebují to. Hlavně po umytí rukou a koupelích.

 A o jednu věc bych vás chtěla poprosit, po odlakování nevyhazujte tampónky do záchodu (intimky, tampony ...) dostává se to do vod, do kterých pak sypají další a další chemikálie a my to posléze pijeme. Moje máma nadává, když to vyhodím do koše, lepší to vyhodit hned ať to nezapáchá doma, nebo dát do sáčku) kdo by to pak chtěl pít? Já tedy ne...

Pokud máte otázku ohledně péče na nehty nebo máte nějaký problém, zeptejte se mě v komentáři nebo emailem oprirodnikosmetice@email.cz. 


11 komentářů:

  1. Já mám otřesné nehty, protože si je sama loupu a lámu, ale poslední měsíc se snažím brzdit a denně ruce mažu zinkovou mastí, hlavně okolí nehtů, tak doufám, že to nějaké výsledky mít bude a že už se mi konečně rozsvítí v hlavě. :D

    www.thechangeofmissy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však já je měla taky děsné, divím se do jakých krajností jsem to nechala zajít, nehet se mi zlomil v půlce nehtu a musela jsem 14 dní chodit a dávat si pozor a čekat než trošku povyroste abych si to mohla ustřihnout, no hrůza :/ poté jsem si řekla, že se o ně musím víc starat a naštěstí se mi to daří jsem spokojená... Za odměnu si pořídím později lak od Orly (silk base + možná barevný) bohužel Orly odstíny se mi tolik nelíbí z celé nabídky co nabízí eshop orlynehty.cz se mi líbí tak maximálně 4 :/ za to u OPI nemám problém to nevím, který první.. :D
      pak mi dej vědět, co ta mastička jestli pomáhá

      Vymazat
    2. Určitě dám, samotnou mě to velice zajímá. :) Jinak o té značce jsem zatím ještě vůbec neslyšela, určitě něco vyhledám. :)

      Vymazat
  2. Tak naštěstí už jsem tenhle problém taky vyřešila, ikdyž takové podrobné informace o těch vitamínech atd jsem neměla.. Nejvíce mi nehty spravil právě Biosil a teď beru vitamíny kvůli cvičení (vápník, hořčík, zinek, kondroitin, glukosamin, kolagen a nově i vitamin C).. no a tak pevné nehty jsem snad nikdy neměla :)
    Jinak zbožňuju ty zpevňující "vodičky" na nehty, které se používají když si zrovna nelakuješ nehty - mám jednu od Avonu a je super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa nejak nechty nelámu robila som článok o mojich nechtoch teraz ich nemám až tak dlhé, ale však dorastú budem rada ak sa pozrieš na môj blog!

    OdpovědětVymazat
  4. O tom salosu slýchám jen samé pozitivní ohlasy, vypadá super a tvé nehtíky také :)
    turquoise bow

    OdpovědětVymazat
  5. ja mám tiež lámavé nechty, ked už sú dlhšie začnú sa štiepiť a ja ich musím dať dole, počula som že panthenol je tiež dobrý na nechty takže ho asi vyskúšam aj ten biosil :)

    http://thingsweloveblog.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám teda nehty v hrozném stavu a konečně si je chci dát do léta do kupy. Chci si pořídit La Chevre "olejíček" na nehty. Akorát bude něco - vydržet si je nelakovat. Ale snad to zvládnu. Za ten výsledek mi to (snad) bude stát. A když ani to nepomůže, snad půjdu (ač nerada) na gelovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gelovky bych doopravdy nedoporučovala zničí ti to ještě více zničené nehty, moje máma je měla jen 14 dní a měla je hned jako papírky už má skoro dva měsíce po sundání a stále se jí to moc nezlepšilo, pokud nechceš mít "svoje" nehty tak doporučuji Shellac - nejspíše víš, co to je, anebo P-shine po tom by ti měli nehty se více zpevnit a začít růst, Shellac chci zkusit sama v brzké době tak ti o tom pak můžu napsat,
      jinak olejíček la chevre neznám, ale nesmíš to vzdát hned, dost záleží i na stravě ta hlavně ovlivnuje stav nehtů :)

      Vymazat