sobota 30. listopadu 2013

NATŘENO NA "ZELENO": kosmetika TARANI

Již předtím, než jsem zcela propadla přírodní kosmetice, má rodina se snažila používat přírodní varianty. Celé 3 nebo 4 roky má máma žila v přesvědčení, že si kupuje, nyní cituji "ajurvédskou čístě přírodní kosmetiku". Za onen krém byla ochotna rok, co rok zaplatit přes tisíc korun (1 balení naštěstí vydrželo celý rok). Včera, když chtěla vyhodit jedno pleťové mléko,  ze zvědavosti jsem se koukla na složení. A našla pár věcí, co se mi nelíbí...
Nahoře tence podtrhnuto je napsáno "čistě přírodní", ale já vidím Sodium Benzoate, které sice není nějak škodlivé (známku 2 jako ve škole), ale je synteticky vyrobeno a dále to, co mě zarazilo nejvíce je Phenoxyethanol, zkratka eth naznačuje zněčisťující látku, opět je to synteticky vyrobeno (známka 3) což už mi přijde na pováženou. Myslím, že čistě přírodní kosmetika by měla být bez pochybných látek, které mohou být i karciogeny.

Tluště podtrženo mám heslo 9001:2000 Company má být licence, ale tahle licence se netýká kvality ingrediencí, nýbrž spíše o chodu firmy.

Mfg.Lic. No - znamená, že je to ručně vyráběné..

A v neposlední řadě tam máme, dole v obdelníku zakresleno zajíček s popisem (netestováno na zvířatech), strom (100% derived from the vegetable mineral kingdom) a poslední znak 100% veg. Ano nejspíše je to pro vegetariány a vegany, protože přírodní složky tam jsou, ale jsou tam i syntetické.

Při pátrání na oficiálních stránkách jsem pátrala po nějakém cerfitikátu, a nalezla jsem pouze jenom slova..

"Produkty péče o pleť a tělo z nové řady TARANI obsahují zesílené koncentráty 100% přírodních, 100% čistých a 100% účinných éterických olejů, které ještě více stimulují pleť k celkové kráse a zdraví."
  
Píše se tam doslovně z nové řady a co ta stará či starší řada? Ta není? To už tam nepíší. Netvrdím, že všechny výrobky v sobě mají pochybné suroviny, pudr který mám doma se zdá být bez jakékoliv chybičky. Ale, co se týká pleti, i u dalších výrobků, které mám doma jsem našla "něco co mi nesedí".

Mým závěrem je teda to, že TARANI se snaží být přírodní kosmetikou, ale chemii používá a dává do svých výrobků a díky tomu, že jsem nenašla ani certifikát, který třeba značky Lavera, Welada, Alverde nb i český Saloos má, mě v tom jen utvrdilo. Tímto článkem nechci hanit firmu, anebo výrobce, ale natírání na zelenose mi nelíbí, u TARANI mám své oblíbené výrobky jako je melounový mycí gel, který nádherně voněl. Ale velmi mě mrzí, že jsem si myslela, že je to 100% přírodní kosmetika, což dle mého názoru není. Naobranu dodávám, že ty složky, které tam dávají nejsou zas tak škodlivé a vliv na účinky to nemá, ale jde o princip.

Ovšem tenhle výrobek má další dva certifikáty, špatně se to čte, ale něco jako "sourgrand nature" takže to vypadá, že tento gelík nijak závadný není.


A otázka na Vás, používáte značku TARANI, měli jste nějaký produkt, a co si myslíte o tomto článku a mém názoru? Sdílíte ho, anebo si myslíte, že složení je zcela v pořádku a nemám se strachovat a kosmetiku TARANI dát do šuplíku přírodní ( krom šamponu mé sestry - kamarádka našla dva silikony, chtěla jsem vám ho ukázat, ale už je dávno spotřebovaný a vyhozený). Takže co si myslíte?

PS: je to jen můj postřeh možná, ale všechny zcela přírodní kosmetiky a eshopy, které je prodávají nabízí též složení, které je vypsané do písmenka v informacích, u TARANI ho nemůžu najít...

13 komentářů:

  1. S Tarani jsem se nikdy nesetkala, a mám ráda přírodní kosmetiku. Občas teda neodolám a koupím si něco od Lushe (je to moje úchylka), a vím, že ne vše (něco ale je úplně čísté) od nich je přírodní, tak jak si spousta lidí myslí. Na certifikáty se moc nedívám, ale spíše sleduju rovnou složení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. certifikáty nejsou podmínkou, taky říkám, že je důležité se koukat na složení a taky jsem to udělala :)

      Vymazat
    2. Přesně tak. A z Ryoru jsem taky byla překvapená, ale bohužel jsem to zjistila až po zakoupení výrobku. Taky jsem se "bavila". :D

      Vymazat
  2. Je to zajímavé, když se někdo takhle do hloubky zajímá o složení výrobků a myslím si, že je dobře, že se to teď všichni i třeba prostřednictvím internetu a různých blogů učíme. To stejné s jídlem. Podle mě ještě donedávna nikdo nic neřešil, ale je fajn, že už se to mění. Já sama zatím se vyhýbám akorát ropným složkám, silikonům atakdále, ale ruku za to co používám zatím dát nemůžu. Každopádně skvělý článek. S touto značkou zkušenosti nemám vůbec žádné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsem chemik, na gymplu chemii dost flákám, ale tohle je část která mě baví, hodně o tom čtu v knížkách a na internetu, připravit ten článek mi trvalo kolem 2 hodin, ověřit si fakta, ty dvě složky jsem konzultovala s internet slozenikosmetiky.cz (vyhledávač škodlivosti) a s knížkou, pak projít Tarani stránku, stránku certifikátů, ale ta práce mi za to stojí, jednak se dozvím spoustu věcí a myslím, že to ocení i druzí..

      Vymazat
    2. Určitě, je to super! :) Jen tak dál.

      Vymazat
  3. Super článok a od tejto značky som zatiaľ nič nemala.

    http://www.beautytome001404.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá to dost zajímavě, vůbec jsem tuto značku neznala:)

    OdpovědětVymazat
  5. tento produkt vubec neznam, super recenze :-)
    ChickWithKick and her life

    OdpovědětVymazat
  6. Musím uznat, že většina z těch složek které vypisuješ by mě vůbec nijak neznepokojovaly - všimla bych si akorát těch barviv. :D Zatím mám pojem jen o těch více nebezpečných a zavrhovaných látkách jako jsou silikony, parabeny, barviva, SLS a podobné. Navíc i složky které jsem si párkrát našla jako takto možná/mírně škodlivé jsou často některými přírodními certifikáty povoleny.
    Každopádně je mi jasné, že bych se ještě měla hodně co učit, protože když sepisuju recenze o kosmetice, nemůžu pokaždé googlit každou složku zvlášť. :D

    OdpovědětVymazat
  7. tak ti tedy nevím, zrovna tyhle složky bych neviděla jako směrodatné:
    phenoxyethanol - bývalo to povolené dokonce Ecocertem jako přírodní konzervant
    sodium benzoate - je snad Ecocertem dokonce ještě stále schváleno jako povolená ingredience.

    takže bych to fakt neviděla nijak drasticky. navíc pojetí "synteticky vyrobeno" snad ani nic neznamená, nebo si fakt myslíš, že veškerá certifikovaná přírodní kosmetika nemá s laboratoří a nějakou sofistikovanější výrobou nic společného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bývalo povolené, jinak je to sračka phenoxyethanol díky tomuto prvku vznikají produktu vedlejší sloučeniny kt už škodlivé (závadné jsou) ale jelikož je to produkt phenoxyethanolu tak se to do ingrediencí psát nemusí,
      když to vemu kolem a kolem tak tyto produkty nejsou tak strašně, ale rozhodně se o nich nedá říct, že jsou ČISTĚ přírodní jak hlásají na netu, plus šampon Tarani opravdu přírodní není vím, že obsahoval dva silikony a možná i sulfát.. takže se snažím popsat obecně o této značky, šampon jsem chtěla nafotit ale doma již ho nemám...
      jsem moc ráda, že reaguješ i na otázky pod textem :)
      dle mého to sice není závažné co popisuji a dalo by se to překousnout, ale ostatní výrobky už obsahují zmíněné silikony a sulfáty :)
      děkuji ti moc za příspěvek a měj hezký den :)

      Vymazat
    2. no ale zrovna tyhle složky jsou čistě přírodní... nebo alespoň ve smyslu, ve kterém to chápe všeobecně uznávaná certifikace Ecocertu. zase si nedělejme iluze, že by třeba certifikovaná kosmetika byla čistě přírodní tak, jak to asi chápeš. jakože se vezme rostlinka, nějaký olej, nechá se odstát a je z toho super truper čistě přírodní krém. spousta těch látek se z rostlin získává někde v laboratoři... takže tohle bych fakt nějak nezatracovala.

      jako Tarani neznám a nikdy jsem nepoužívala, takže nevím, jestli něco obsahuje silikony a sulfáty. ale těchto dvou složek jsem se chtěla zastat. ono navíc jsou to konzervanty, takže jsou tam v dost malém množství. a jasně vždycky se najde nějaká studie, která poukáže na ďábelské vlastnosti jakékoliv substance... ale zase já se na to dívám tak, že zrovna tyhle konzervanty jsou používané v kosmetice opravdu desetiletí, zatímco "objevy" jsou záležitostí několika posledních let. nejsou ověřené nějakou dlouholetou zkušeností. takže bych nějak nepropadala hysterii.

      navíc konzervant prostě v kosmetice musí být, aby to alespoň pár měsíců vydrželo. jasně nějaké fujtablj phenoxyethanoly se tedy nahradí něčím stoprocentně rostlinným, co se objevilo třeba před rokem... udělaly se studie a ukázalo se, že je to úplně super... jenomže kde jsou dlouhodobé účinky těchto alternativních složek? no nikde, protože o tom nikdo nic neví.

      já tedy jako nechci tě nějak odrazovat v boji proti jakékoliv syntetice, jen si myslím, že je třeba se na tyto ďábelské substance dívat tak nějak komplexněji a v souvislostech, než je jedním průzkumem odsoudit. jinak jasně, tak třeba o Ryoru nebo Yves Rocher si snad nikdo troškou soudný nebude myslet, že to je přírodní kosmetika. a silikony, stejně tak sulfáty nejsou nic moc. (i když třeba sulfáty mi v šamponech ani nevadí)

      Vymazat