neděle 17. ledna 2016

Proč je dobré vstávat brzo...


Pokud jste přirozený spáč jako já, ze začátku to bude oříšek, ale je to jen o vůli. Když spočítáte, kolik benefitů to má, věřte mi přehodnotíte svůj denní a víkendový režim.
Velice důležité je chodit a vstávat zhruba ve stejnou dobu, jinak si zcela rozhodíte svůj biorytmus a dostat ho zpět trvá několik týdnů i měsíců.
Pokud jste typ, který celý víkend prohýří a vrací se domů mezi 5-7 hodinou ranní a pak celý týden naříkáte "jak jste unavení", nebo "jak se vám chce spát" vězte můžete si za to JEN A JEN SAMI. Věty "V týdnu chodím spát brzo, tak o víkendu si to vynahradím, nic se nestane" - bohužel nejsou pravda a vaše tělo neošálíte.
"Půjdu dřív spát" - a najednou vám nejde usnout, ještě nenastal spací režim pro vaše tělo, je tedy dost možné, že strávíte další 2,3 hodiny v posteli - převalováním se. Tohle se mi stalo nesčetněkrát, usnula jsem ještě později než obvykle a ráno zaspala.

Od té doby, co bydlím s přítelem. Mám nejlepší spací režim od nemluvněte. :)

V týdnu

SPÁT : chodím(e) cca v 23 hodin /někdy se stane, že už ve 22:30 ležím s usínám, někdy zas usínáme před půlnocí. Takže zhruba +- 1 hodina 

VSTÁVÁM(E): rozpětí od 5-7 hod, dle začínající hodiny.

O víkendu

V posledních pár měsících jsem to řešila tak, že když jsem šla s kamarádkou do baru, odcházela jsem většinou v 1, nejpozději před 2 hodinou ranní /to už jsem byla posléze unavené), když odejdu v 1, vyspím se do 9 a jsem fit a mám produktivní den
Když jsem s přítelem, tak si dost často objednáme jídlo, uvaříme společně, koukneme na film, jdeme nakupovat oblečení či věci do bytu, zajdeme si přes ulici do "hospody" - restaurace se tomu říkat v mém podání nedá, hlavně kvůli dřevěnému interiéru.
A kolem půlnoci zase usínáme. - nebo se nám stane jako na Silvestra v 22 hod spíme, protože nám není dobře a někdo je unavený z celodenního cestování po rodině, zastavit se v práci a domů. :D

Vstávání, je nejlepší mezi 8-9, protože stihnu spoustu věcí, jasně občas se mi stane, že spím do 11, ale pak jsem po zbytek dne rozlámaná a nic nestíhám.

  1. Nejdůležitější je poslouchat své tělo. Někomu stačí 8 hodin spánku, někomu jen 5 hodin. 
  2. Nastavte si spaní a vstávání jak potřebujte a snažte se ho dodržovat
  3. Vitamíny proti únavě skvělý doplněk supradyn
  4. Ke snížení únavy patří i cvičení, anebo pohyb na vzduchu /procházky/
  5. Ovocné/zeleninové šťávy
Od doby, co splňuji tyto body, mi ráno nedělá problém vstát, jsem svěží a plná energie, a za spací a vstávací režim vděčím hlavně příteli.
Kávu si dávám velmi výjimečně 1-2 max do týdne. Tenhle týden jsem ji měla jen 1 x. A už si ji dávám spíše na chuť, dříve byla spíše moje energetická záchrana.

CO SE TÝČE DNEŠNÍHO DNE: 

Zatím jde vše podle plánu, zvláštní je, že nejvíce času mě zabral blog - konkrétně sepsání tohoto článku. Úsměvné.
Včera jsme šli spát s přítelem okolo půlnoci, a ráno do práce odcházel v 8:20. V tu dobu jsem se nějak probudila i já, a chvilku se povalovala v posteli, ke snídani jsem si pustila video od světpodlelu a dala si jogurt s kokosovým mlékem a mandlemi.
Poté jsem pustila první pračku, a začala uklízet u toho jsem poslouchala videa, zametla jsem celý byt a umyla podlahy, umyla koupelnu, záchod, kuchyň, utřela prach, nádobí. Sušička a druhá pračka, mezitím jsem si zacvičila video. Sepsala si recept na veganskou chanu masalu. Umyla jsem si vlasy a oholila se, ohřála oběd a snědla oběd /postla na insta/ a vyfoukala si vlasy. Poskládala jsem zchladnuté oblečení. Pustila třetí pračku a pustila se do psaní článku, který píši už půl hodiny. A nyní půjdu dát prádlo ze třetí pračky do sušičky, a poskládám zbytek oblečení. Je 13:15 odpoledne, a jsem na sebe hrdá kolik jsem toho stihla, a to jsem zapomněla říct o umytí podlahy před vstupními dvěřmi, kde máme boty a bláto :D
Pro obrovského prokrastinátora je to až neskutečné!¨
Dokázala jsem to i já a určitě to dokážete i Vy, chce to jen trpělivost a nejdříve si sepisovat kratší seznamy, co za ten den, chcete udělat/stihnout. 
A nebojte i mě to trvalo delší dobu a začínala jsem postupně, a občas si udělám lazy day, když mi není dobře a ták. :)


A jelikož bydlíme ve 4 patře, a kouřit se smí jen venku, tak jsem i brutálně omezila kouření. Natolik, že si i několik dní třeba nezapálím, a nějak cítím, že brzy přestanu úplně. Už jsem nekouřila zaří, říjen a půl listopadu a nechybělo mě to + chci zase se začít stravovat zdravěji a zařadit veganská jídla do jídelníčku a začít chodit do místního fitka, a k tomu cigáro fakt nepatří. :D

PS: jste noční sovy nebo ranní ptáčata?
Máte nějaké novoroční předsevzetí? Já ne..
PAC a PUSU, já se půjdu teď učit, ať se můžu ještě flákat pak a třeba se vidět se ségrou, anebo zajít do fitka.

1 komentář:

  1. Ja som skôr ranné vtáča, nemám problém vstať z postele takmer ihneď po zazvonení budíka. Keďže mám dosť problémy so spánkom, snažím sa o pravidelný spánkový režim a viem, že potrebujem 8 hodín, inak zo mňa nič nebude. Pre dobrý spánok je tiež dôležité nesledovať tesne pred spaním nič stresujúce a ideálne neprezerať fb, instagram a ostatné sociálne siete, mozog vraj ešte dlho potom nevie vypnúť. Myslím, že pokiaľ človek vstane skôr ráno, viac toho stihne ako keď polku dňa preleží v posteli.
    Bianka

    OdpovědětVymazat